gekookte bietenBieten als salade of sap

In West-Europa eten we gekookte bieten veelal warm. In zuidelijkere landen eet men gekookte bieten veelal als salade of als pickles. Men heeft ontdekt dat het eten van gekookte bieten als salade veruit de gezondste vorm is van bieten eten. Mits, overal is immers een maar aan verbonden, er citroensap gebruikt wordt in plaats van azijn. Het zuur van azijn neutraliseert de werking van bepaalde stoffen in de biet. Selderij of peterselie toevoegen aan uw salade versterkt juist de heilzame werking van gekookte bieten.

Bietensap kuur

Indien u de bieten schilt voordat u ze kookt, kunt u het kookvocht drinken als vochtafdrijvend middel, tegen maagzuur branden, maagpijnen en bietensap reinigt de lever en stimuleert de bloedaanmaak. Het drinken van gekookte bieten sap moet u echter langzaam opvoeren, anders brengt het darmproblemen met zich mee.

Meng eerst een scheutje door bijvoorbeeld 1 glas wortel- of spinaziesap. Langzaam draait u de verhouding om tot u tenslotte alleen nog sap van gekookte bieten drinkt.

Bieten, niet voor iedereen gezond

Het volgen van een bietensapkuur is niet geschikt voor Diabeten. Bietensap beschermt wel tegen diabetes maar bestrijdt het niet! Het bietensap bevat te veel suikers. Diabeten mogen bieten maar met mate tot zich nemen. Meer informatie over diabetes kan je hier vinden, ikzelf ben natuurlijk geen groot expert.